Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΛΙΠΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ!

Το λίπος έχει κατηγορηθεί άδικα για τους λάθος λόγους. Το κλειδί είναι να κάνετε τα λίπη ωφέλιμα κι όχι βλαβερά για τον οργανισμό σας. Το λίπος είναι ο βασιλιάς των μακροθρεπτικών συστατικών – καίγεται αποτελεσματικά και σωστά και περιέχει την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που είναι και αντιφλεγμονώδη.
Μην ξεγελιέστε όμως, όλα τα λίπη δεν είναι ίδια. Τα διαφορετικά λίπη έχουν διαφορετικά αποτελέσματα και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιεράρχηση των λιπών προκειμένου να έχουμε ένα υγιές σώμα και πνεύμα.

Οφέλη από τα ποιοτικά λίπη
Δημιούργησα την «αλεξίσφαιρη δίαιτα» με βάση τα ωφέλιμα λιπαρά. Γιατί; Διότι μέσα από την επιστήμη, την έρευνα και τον πειραματισμό συνειδητοποίησα ότι η κατανάλωση του σωστού τύπου, η ποσότητα και οι αναλογίες των λιπών βελτιώνουν την απόδοση και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλός μου άρχισε να λειτουργεί όπως μια καλολαδωμένη μηχανή. Χρειαζόμουν λιγότερο ύπνο ενώ η ενέργειά μου εκτινάχθηκε στα ύψη.

1. Τα λίπη βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι Α, Ε, και Κ είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Ορισμένα λίπη βοηθούν τα λευκά αιμοσφαίρια στον εντοπισμό και την εξάλειψη των ιών.

2. Οι επιδόσεις του εγκεφάλου εξαρτώνται από τα λίπη
Ο εγκέφαλος αποτελείται περίπου κατά 60% από λίπος, γεγονός που τον καθιστά το παχύτερο όργανο στο σώμα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται τα απαραίτητα λίπη, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA) και τα κορεσμένα,προκειμένου να λειτουργήσει σωστά. Το σώμα μας δεν παράγει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα λαμβάνει από τη διατροφή μας.

3. Τα λίπη είναι το κλειδί για την ορμονική ισορροπία και την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος
Το λίπος είναι το κλειδί για την παραγωγή των βασικών ορμονών ενώ βελτιώνει την επικοινωνία των γονιδίων που ρυθμίζουν την ορμονική ισορροπία. Στις γυναίκες η κατανάλωση λανθασμένων λιπών προκαλεί στειρότητα, προβλήματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και εμμηνόπαυσης. Στους άντρες τα βλαβερά λίπη μειώνουν την τεστοστερόνη και τα ανδρογόνα. Το καταπληκτικό είναι ότι τα ωφέλιμα λίπη κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

4. Τα λίπη ενισχύουν την απώλεια βάρους
Ενώ πειραματιζόμουν με τη διατροφή μου, κατανάλωνα 4.500 θερμίδες κάθε μέρα με το 70% να αποτελούνται από λίπη υψηλής ποιότητας. Ο εγκέφαλός μου άρχισε να λειτουργεί σαν καλολαδωμένη μηχανή. Χρειαζόμουν λιγότερο ύπνο και η ενέργειά μου εκτινάχθηκε στα ύψη. Επιπλέον, έχασα πολύ βάρος. Επιπλέον, απέκτησα γραμμωμένους κοιλιακούς και μυς. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να τροφοδοτήσει τον μεταβολισμό και τα ακόρεστα λίπη έχουν διπλάσια ενέργεια από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Εκτός από αυτό, το διατροφικό λίπος βοηθά στη διάσπαση του λίπους που έχει συσσωρευτεί στο σώμα.

5. Τα λίπη ενισχύουν την καρδιακή λειτουργία
Οι πιο πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις προωθούν την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με σκοπό την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η προσθήκη λίπους υψηλής ποιότητας στη διατροφή σας ενισχύει συνολικά την καρδιαγγειακή λειτουργία, αφού χρειάζεστε ένα ορισμένο ποσοστό χοληστερίνης για να ολοκληρωθεί η δημιουργία και η επικοινωνία των κυττάρων καθώς και η απορρόφηση της βιταμίνης D, η παραγωγή ορμονών και η λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ωφέλιμα λίπη προστατεύουν επίσης από την υπέρταση και τον διαβήτη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αποτελεί σοβαρότερο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

6. Τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα ενισχύουν την υγεία του ήπατος
Φυσικά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η επίδραση του λίπους στο συκώτι. Ένα από τα θαύματα του λίπους είναι ότι σας βοηθά να αφομοιώσετε και τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά: το λίπος, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες καθώς και να διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα ωφέλιμα λίπη βοηθούν το συκώτι να απαλλαγεί από τα λιποκύτταρα με αποτέλεσμα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Επίσης, τα κίτρινα μαγειρικά έλαια και τα λίπη που είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά αποτελούν την Αχίλλειο πτέρνα για το συκώτι.

Ποιος είναι ο σωστός τύπος λίπους;
Αυτό το σημείο για μερικούς είναι κάπως μπερδεμένο: δεν είναι όλα τα ακόρεστα λίπη βλαβερά. Το σημαντικό είναι ο τρόπος που θα τα διαχειριστείτε προκειμένου να αποφευχθεί η οξείδωση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αποφεύγοντας τα βαριά επεξεργασμένα έλαια και μαθαίνοντας πώς να μαγειρεύετε με αυτά τα λίπη.
Δύο βασικά πολυακόρεστα λίπη είναι τα ω-3 και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Το σώμα μας δεν τα παράγει, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να τα λαμβάνετε μέσα από τη διατροφή σας και στη σωστότερη αναλογία. Όταν δεν εξισορροπούνται σωστά μεταξύ τους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και φλεγμονή.

Προσπαθήστε να λάβετε περισσότερα από αυτά τα λίπη ξεκινώντας από τα πιο θρεπτικά:
1. Ζωικό λίπος από ζώα που τρέφονται με χόρτο (μεδούλι, ζωικό λίπος, ξύγκι, κλπ – όχι όμως λίπος από πουλερικά)
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα, μέταλλα και πρωτεΐνες. Σε αυτό φυσικά περιλαμβάνεται και το μπέικον!

2. Βούτυρο / βούτυρο γκι από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο
Αυτό το κρεμώδες, θαυμάσιο λίπος περιέχει υψηλό ποσοστό λιποδιαλυτών βιταμινών A, Ε, D και Κ καθώς και αντιοξειδωτικά και υγιεινά λίπη. Προσθέστε το στον καφέ σας προκειμένου να έχει ο εγκέφαλός σας υψηλότερες επιδόσεις καθώς και για να περιορίσετε το αίσθημα της πείνας (ναι, σωστά διαβάσατε).

3. Παρθένο έλαιο καρύδας
Αυτό το έλαιο είναι φορτωμένο με κορεσμένο λίπος και δεν αλλοιώνεται στο μαγείρεμα. Η μικρή ποσότητα τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και την απώλεια βάρους. Εκτός αυτού, προσθέτοντάς το στον καφέ βελτιώνεται το είδος των υδατανθράκων με ελάχιστη ποσότητα.

4. Ιχθυέλαιο / έλαιο κριλ
Αυτά τα έλαια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τις φλεγμονές προσφέροντας έτσι καλύτερη καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία.

5. Έλαιο αβοκάντο
Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε τα οφέλη από το έλαιο αβοκάντο άμεσα από την κατανάλωση του φρούτου.

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.