Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΟΧΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ!

Της Ρίνας Σερέτη

Έχουμε ανάγκη από θετικές προτροπές φτάνουν οι απαξιώσεις… Η φράση αυτή είναι φίλου, αφορούσε γραπτό μου και γυρνά στο μυαλό μου από προχθές. Οι άνθρωποι έχουν πέσει σε μια παγίδα. Οι αγώνες που δόθηκαν για αξίες και ιδανικά δόθηκαν από ανθρώπους. Η «ύλη» πολέμησε για το πνεύμα της…
Στην πορεία της εγχώριας ιστορίας υπήρξαν άνθρωποι που πρόδωσαν τις δομές, κλείσαν τα μάτια τους στις αξίες-ιδανικά και χάραξαν έναν εγωκεντρικό και συμφεροντολογικό δρόμο. Όλα για το χρήμα, όλα για την καρέκλα. Η υλιστική πλευρά της αξίας. Οι αξίες όμως, ως έννοια δηλαδή, οι ιδέες αυτές που καθορίζουν το τρόπο ζωής και σκέψης συνεχίζουν να υπάρχουν. Τα ιδανικά ως ο υψηλός πνευματικός ή ηθικός σκοπός για τον οποίο αγωνίζεται κανείς παραμένουν έτσι γραμμένα στα βιβλία, ως αίσθηση στην ψυχή και ως Ιδέα στο πνεύμα μας.
Όταν οι αρχαίοι μιλούσαν για δημοκρατία, για ελευθερία, για ηθική ανέλυαν την Ιδέα, την πνευματική της κορύφωση και στην συνέχεια την πράξη ως εφαρμογή των αξιών αυτών. Οι αξίες και τα ιδανικά ως Ιδέα και ως έννοιες δεν έχουν παραμορφωθεί, υπάρχουν όπως ακριβώς τα ανέλυαν οι πρόγονοί μας. Αυτό που έχει λιγοστέψει είναι αυτοί οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για την αλλαγή, την επανεγκατάσταση αυτών των αξιών και την εφαρμογή τους μέσα από νόμους χωρίς πορτούλες και παραθυράκια. Δεν πρέπει να απαξιώνουμε κανέναν αγώνα από την ιστορία μας που ξεκίνησε για την υπεράσπιση των ιδανικών μας. Τα ιδανικά δεν πεθαίνουν.
Οι ψυχές των ανθρώπων επηρεάζονται από την δύναμη που προσδίδει η ανάληψη της εξουσίας. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξεχνούν και να απαξιώνουν τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε ένας αγώνας απαξιώνοντας τους «προδότες» και δυστυχώς μαζί και τις αξίες. Ξεχνούν την Ιδέα που κατοικεί στο πνεύμα δίχως πρόσωπο, στο φως της ψυχής τους και τελικά προδίδουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους επειδή θεωρούν πως για να επιβιώσεις πρέπει να ζεις μακριά από αξίες και ιδανικά. Κατηγορούν ρομαντικούς και εκτός πραγματικότητας όσους τις προασπίζονται.
Οι άνθρωποι προδίδουν όχι οι αξίες! Θέλουν να μας οδηγήσουν μακριά από αυτές για να μας χειραγωγούν. Δεν προδίδει η ελευθερία, δεν προδίδει η δημοκρατία, δεν προδίδει η τιμιότητα! Οι άνθρωποι προδίδουν μη εφαρμόζοντας τους νόμους που πρεσβεύουν τις αξίες. Οι άνθρωποι προδίδουν λειτουργώντας με ιδιοτέλεια. Ζώντας στην απαξίωση και την κριτική.
Σας προτρέπω να αρχίσετε να ζείτε με αξίες και ιδανικά και σιγά σιγά θα δείτε έναν κόσμο να αλλάζει. Αφήστε στην άκρη την απαξίωση και αξιώστε μια ζωή με τιμιότητα, ηθική, αλήθεια, σεβασμό. Όσοι βιαστείτε να με κρίνετε ρομαντική σκεφτείτε στην σιωπή σας με το χέρι στην καρδιά, με ποιες αξίες πορεύεστε και με ποιες οι άνθρωποι που συναναστρέφεστε. Πόσο κοντά στο Φως ή πόσο κοντά στο σκοτάδι είστε;
Σας προτρέπω και κάτι ακόμη… Επιλέξτε να υπάρχετε και να βιώνετε τη ζωή ως Φως και μόνο Φως θα υπάρχει. Το σκοτάδι σιγά σιγά θα αποδυναμώνεται, θα θνήσκει και μαζί με αυτό όλοι όσοι επιχειρούν να το οδηγούν προς την ψυχή σας! Στο χέρι σας είναι να φύγει το σκοτάδι και θαρρώ πως η απόφαση και η ενέργεια αυτή αν παρθεί και τελεστεί συλλογικά, μόνο οι αξίες και τα ιδανικά θα πρεσβεύουν τις ζωές όλων μας!

http://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.