Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΝΑΤΟ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ TOY SU-24;

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια*

SU-24
«Tουρκία και ΗΠΑ είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ενωμένοι απέναντι στον Άσαντ, οι οποίοι θέλουν να τον ανατρέψουν, υποστηρίζουν ενεργά το ISIS καθώς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία.
Είναι αδιανόητο η Τουρκία να ενήργησε μόνη της, ανεξάρτητα από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι μια προμελετημένη πράξη πολέμου ενάντια στη Ρωσία», τονίζει ο Stephen Lendman σε άρθρο του στο globalresearch.
Πράγματι ΗΠΑ και Τουρκία έχουν έναν «βρώμικο» ρόλο στη Συρία, υποστηρίζοντας ανερυθρίαστα το ISIS. Φυσικά η στήριξη που παρέχουν στους τζιχαντιστές λαμβάνει χώρα κάτω από το τραπέζι. Και οι δύο χώρες έχουν συμφέρον από την δράση του ISIS καθώς είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να κομματιάσουν την Μέση Ανατολή, ούτως ώστε να προκαλέσουν το χάος με σκοπό να μοιραστούν τα κέρδη. Βέβαια η Ρωσία τους χάλασε τα μεγαλεπίβολα σχέδιά τους με τις επιθέσεις κατά θυλάκων του ISIS και όπως φαίνεται έχασαν την ψυχραιμία τους προβαίνοντας σε μια απίστευτη πρόκληση, καταρρίπτοντας το ρωσικό Su-24.
To 2007 o στρατηγός Wesley Clark σε ομιλία που έδωσε στο Σαν Φρανσίσκο αναφέρεται σε μια συζήτηση που είχε το 1991 με τον τότε αναπληρωτή υπουργό άμυνας των ΗΠΑ Paul Wolfowitz. Κατά τη διάρκεια της, ο υφυπουργός του είπε ότι το Πεντάγωνο έχει εκπονήσει σχέδιο επέμβασης στη Μέση Ανατολή για την επόμενη δεκαετία με σκοπό την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν. Ο Clark αποκαλύπτει ακόμα ότι έξι εβδομάδες μετά την πτώση των δίδυμων πύργων το 2001, αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας του είχε αναφέρει την ύπαρξη απόρρητου εγγράφου από το Πεντάγωνο στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς η πολιτική των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος σε επτά χώρες μέσα στην επόμενη πενταετία: η αρχή θα γινόταν με το Ιράκ, έπειτα με τη Συρία και το Λίβανο, για να ακολουθήσει η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν και να τελειώσει η επιχείρηση με το Ιράν.
https://www.youtube.com/watch?v=aL_KxtYZCRw
Μεταξύ των ετών 2006 και 2010, οι ΗΠΑ δαπάνησαν πάνω από δώδεκα εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν και να προκαλέσουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και προπαγάνδα στη Συρία. Όπως αποκάλυψε το WikiLeaks που διέρρευσε πάνω από 7000 απόρρητα έγγραφα, 6,3 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για την στήριξη του Κινήματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μια άγνωστης και σκοτεινής οργάνωσης Σύρων αντιφρονούντων με έδρα το Λονδίνο.
O βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Seymour Hersh, ο οποίος θα αποκαλύψει ότι το μέτωπο Al Nusrah είχε προμηθευτεί χημικά όπλα και συγκεκριμένα αέριο Σαρίν, με τη διαμεσολάβηση Τούρκων και Σαουδάραβων, με σκοπό να πραγματοποιήσουν επίθεση μεγάλης έκτασης στη Συρία. Λίγους μήνες πριν την επίθεση, η τουρκική αστυνομία είχε συλλάβει αντάρτες του μετώπου Al Nusrah για κατοχή αερίου Σαρίν αλλά παρόλο που είχαν προταθεί βαριές ποινές μέχρι και 25 ετών, λίγο καιρό μετά αφέθηκαν ελεύθεροι. Ήταν η εποχή που ο Άσαντ με τη στήριξη των Ρώσων κέρδιζε σημαντικό έδαφος στη Συρία, κάτι που μάλλον ανησυχούσε τόσο τις ΗΠΑ, και την ΕΕ όσο και την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία, για διαφορετικούς λόγους την κάθε μία.
Τις παραπάνω πληροφορίες σας τις αναφέρουμε για να θυμηθούν ή να μάθουν για πρώτη φορά κάποιοι τα σχέδια που είχαν λάβει χώρα πριν λίγα χρόνια για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ας συνεχίσουμε τώρα με την τελευταία προκλητική πράξη της Τουρκίας. Όπως μεταδίδει το RIA Novosti, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 μαχητικό αεροσκάφος «κυριαρχική πράξη αυτοάμυνας» από την Τουρκία!
«Πρέπει να το επαναλάβουμε. Είναι αδιανόητο η Τουρκία να ενήργησε μόνη της, χωρίς την άδεια ή άμεση συνέργεια με την ανώτατη αρχή του ΝΑΤΟ. Επίσης η Αμερική παρέχει το 75% του προϋπολογισμού του οργανισμού. Η δράση του Ερντογάν ήταν απερίσκεπτη. Ο Πούτιν δεν θα το αφήσει να περάσει χωρίς να λάβει τα κατάλληλα μέτρα», λέει ο Stephen Lendman.
Όπως επίσης επισημαίνει ο Peter Koenig η Τουρκία γνώριζε πολύ καλά ότι το ρωσικό SU-24 ήταν εντός των συνόρων της Συρίας και ότι ακόμη και εάν ήταν κοντά στην Τουρκία δεν αποτελούσε απειλή για την Τουρκία.
Όπως ορθά επισημαινει ο αρθογράφος «οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις πριν το συγκεκριμένο συμβάν ήταν καλές. Πριν από ένα χρόνο, η Τουρκία ήταν έτοιμη γυρίζοντας την πλάτη στην Ευρώπη να προσχωρήσουν στν SCO – ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία, όπου οι περισσότερες ασιατικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής είναι μέλη, και με την Ινδία, το Πακιστάν και Ιράν στη διαδικασία να συμμετάσχουν στην SCO.»
Αν η Ρωσία επρόκειτο να προβεί σε αντίποινα εντός των συνόρων της Τουρκίας, θα μπορούσε να εκληφθεί ως επίθεση εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ τα οποία σύμφωνα με τους κανόνες της συμμαχίας Trans-Atlantic είναι ένα δωρεάν εισιτήριο για το ΝΑΤΟ να διεξάγει πόλεμο εναντίον του επιτιθέμενου.», τονίζει ο Peter Koenig.
Πράγματι πιστεύω πως ΗΠΑ-Τουρκία θέλουν να σύρουν την Ρωσία σε μία παγίδα άνευ προηγουμένου. Η Ρωσία εάν ήθελε θα απαντούσε άμεσα στην πρόκληση της Τουρκίας, όμως αυτή η κίνηση θα άνοιγε τον ασκό του αιόλου στη ευρύτερη περιοχή με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες.
Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού δεν έγινε τυχαία. Δύο ημέρες πριν η Τουρκία είχε διαμαρτυρηθεί στη Ρωσία για ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά των Τουρκομάνων, της «αδελφής» τουρκικής μειονότητας στην Συρία, η οποία μάχεται κατά του Άσαντ, εξοπλισμένη από τη «μαμά» Τουρκία.
Με εντολή Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, παρουσία της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών και του επικεφαλής της ΜΙΤ.
Τότε πρέπει να ελήφθη και η απόφαση προβολής ισχύος έναντι της Ρωσίας, αφού προηγουμένως κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τον πραγματικό ή υποθετικό βομβαρδισμό των Τουρκομάνων, ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα.
Η κατάσταση στην γειτονιά μας περιπλέκεται σε μεγάλο βαθμό και πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα να είναι προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο.

 
*Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, Blogger
Πηγή: ithesis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.