Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο

 Image result for φιλία
Και έγραψε ο Λέο Μπουσκάλια στο βιβλίο του "να αγαπάμε ο ένας τον άλλον": "σε μια φιλία, κάθε άτομο επιβεβαιώνει την παρουσία του άλλου και ενισχύει την ακεραιότητά του. Κάθε φιλία βαθαίνει, μεταβάλλεται σε ένα μοίρασμα ευαισθησιών σε ένα σίγουρο περιβάλλον. Επιτρέπουμε ο ένας στον άλλον να ξέρει ότι η καταλληλότητά μας είναι το υπέρτατο ενδιαφέρον και η φροντίδα μας."
Καταλληλότητα-ταίριασμα-περιβάλλον-ευαισθησία ακεραιότητα-φροντίδα-ενδιαφέρον. Πόσο σημαντικές λέξεις περιγράφουν τη φιλία. Πόσο σπουδαία είναι τελικά η φιλική σχέση ώστε να περιγράφεται από τις πιο ακριβές και όμορφες λέξεις. Ο φίλος διαλέγεται. Δοκιμάζεται. Συγκρίνεται. Και τελικά γίνεται αποδεκτός. Ο πραγματικός φίλος είναι ο βράχος που στέκει στο πρώτο κύμα που σκάει. Είναι ο βράχος που κρύβει τον θησαυρό της ψυχής μας στην είσοδο της σπηλιάς. Είναι ο βράχος της προσμονής, της απόγνωσης και της υπομονής. Απλά είναι εκεί. Πάντα.
Image result for φιλία

Τον φίλο μας οφείλουμε να τον φροντίζουμε. Να του δείχνουμε το ενδιαφέρον μας. Να του αποδεικνύουμε κάθε φορά την αγάπη μας. Γιατί είναι αναγκαίο να ξέρει ότι κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή μας. Στις πιο ακριβές φιλίες, τούτο έρχεται από μόνο του. Δεν χρειάζονται δώρα. Μόνο η ύπαρξή μας, αρκεί.
Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι; Προκατάληψη θα έλεγα. Μπορεί να μην έχουμε την ίδια κοινωνική θέση, μπορεί να μην έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, όμως ξέρω ότι όταν τον χρειαστώ θα είναι δίπλα μου, και χωρίς πολλές ερωτήσεις, θα απαλύνει το βάρος της καρδιάς μου. Πολύτιμο αντίδοτο στη μοναξιά ο φίλος. Πολύτιμος αρωγός στη ζωή. Πολύτιμος καθρέπτης που μιλά τολμηρά την γλώσσα της αλήθειας.
Σπατάλησα κόπο και χρόνο να δοκιμάζω πολλούς ανθρώπους προκειμένου να γίνουν φίλοι μου. Κατέληξα σε εκείνους που με τα λίγα αισθάνονται ευγνώμονες για τη συναναστροφή μας. Λίγα πραγματικά χρειάζεται ο άνθρωπος για να διατηρεί την ισορροπία του. Αλήθεια, πραγματικό ενδιαφέρον και έναν βράχο προπέτασμα των κυμάτων της ζωής.

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.