Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΥ ΕΨΙΛΟΝ ΗΡΙΔΑΝΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ!

Επιμέλεια: Πατέρας Τσαμπίκος Π.Πετρόπουλος

Αστρονόμοι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα σε συνεργασία με τη NASA ανακάλυψαν το σύστημα του άστρου Έψιλον Ηριδανού, που φαίνεται όμοιο με το δικό μας. Το σύστημα βρίσκεται σε απόσταση 10.5 ετών φωτός από τη Γη και βρίσκεται στον αστερισμό του Ηριδανού, ενώ του δόθηκε το όνομα Babylon 5 που παραπέμπει ευθέως στη γνωστή σειρά επιστημονικής φαντασίας.
Αρχικά, το ηλιακό σύστημα αυτό έμοιαζε να αποτελείται από έναν πλανήτη όμοιο με τον Δία και διαστημικά συντρίμμια. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο SOFIA, το οποίο έχει διάμετρο 2.5 μέτρων και βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σε ένα ειδικά τροποποιημένο αεροσκάφος Boeing 747, αποκαλύπτουν μία εντελώς διαφορετική κατάσταση. 
 
Οι περισσότερο ευκρινείς εικόνες του τηλεσκοπίου αυτού απέδειξαν ότι η δομή του ηλιακού συστήματος μοιάζει πολύ με εκείνη του εσωτερικού του δικού μας ηλιακού συστήματος, με δύο πλανήτες μεγάλου μεγέθους να περιστρέφονται γύρω από το άστρο, όπως είναι στη δική μας περίπτωση ο Κρόνος και ο Δίας, καθώς και μία ζώνη αστεροειδών. Οι επιστήμονες τείνουν να θεωρήσουν ότι το ηλιακό σύστημα Babylon 5 φαίνεται να είναι μία νεώτερη εκδοχή του δικού μας ηλιακού συστήματος, στη φάση της αρχικής δημιουργίας των πλανητών.
Είναι προφανές ότι μία τέτοια ανακάλυψη κεντρίζει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, οι οποίοι μπορούν έτσι να μελετήσουν στοιχεία του δικού μας παρελθόντος σε ένα σύστημα που μοιάζει πολύ με το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Πηγή: http://physics4u.gr / www.sofia.usra.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.